2011. október 18. kedd
Send this article Print this article

Alakuló ülését tartotta az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja Tőkés Lászlót védnökévé, Szilágyi Zsoltot elnökségi tagjává választotta.



   2011. október 13–14-én, Prágában tartotta alakuló ülését a totalitarizmus bűneit kutató intézetek európai hálózata, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (Platform of European Memory and Conscience).
   Tőkés Lászlónak, az Európai Parlament alelnökének üdvözletét kabinetfőnöke, Szilágyi Zsolt tolmácsolta a rendezvényen. Sandra Kalniete lett néppárti képviselőasszony hasonlóképpen levélben üdvözölte a Platform megalakulását. A találkozón részt vettek Vytautas Landsbergis, Litvánia rendszerváltó elnöke, valamint Inese Vaidere lettországi néppárti EP-képviselők.
   A tanácskozás első napján, az Európa különböző országaiból jövő tizenkilenc intézmény és szervezet képviselői és meghívott szakértőik a platform statútumát véglegesítették. A létrejövő nemzetközi szervezet célja az, hogy tudatosítsa az önkényuralmi rendszerek által elkövetett bűntettek feltárásának és kutatásának fontosságát, azért, hogy ezek soha se ismétlődhessenek meg. Ennek érdekében egy európai dokumentációs központ létrehozását irányozták elő, továbbá az európai integrációs intézmények oktatási programjaiba való bekapcsolódásáról határoztak. Az elfogadott alapszabály – többek között – kimondja, hogy a platformnak csak olyan szervezet vagy intézmény lehet tagja, mely nem alkalmaz bizonyítottan ügynök-múlttal rendelkező, vagy egykoron a diktatúra nomenklatúrájához tartozott személyeket.
   A statútum elfogadása után, a prágai székhelyű Totalitárius Rendszerek Bűntetteit Kutató Intézet nevében, annak igazgatója, Daniel Herman mondott köszöntőt. Személyes hangvételű beszédében utalt arra, hogy családja a totalitárius rendszerek áldozata volt, ugyanis nagyszülei egyrészt a náci, másrészt a kommunista koncentrációs táborokban lelték végzetüket. A csehországi aktivista a szövetség megalakulását „történelmi jelentőségű eseménynek” nevezte.
   Az első nap végén a résztvevők ízelítőt kaptak a vendéglátó intézet munkájából. Más országoktól eltérően ugyanis a volt cseh-szlovákiai kommunista titkosszolgálat egykori levéltára a Totalitárius Rendszerek Bűntetteit Kutató Intézet kezelésében található. Jelenleg az iratok digitalizálása folyik, és terveik szerint – a világon elsőként – a világhálón mindenki által hozzáférhetővé kívánják tenni a levéltár dokumentumait. A munkaülés második napján választották meg a platform vezetőségét. A Védnöki Testületbe olyan személyiségeket kértek fel, akikre a világ a diktatúrák elleni harc zászlóvivőiként tekint. Ebbe a testületbe kérte fel a platform ügyvezető elnökének megválasztott Neela Winkelmanova és kollégája, Daniel Herman Tőkés László erdélyi európai parlamenti képviselőt.
  Elnöknek Vytautas Landsbergis európai parlamenti képviselőt, valamint Szilágyi Zsolt kabinetfőnököt jelölték, akik zsúfolt brüsszeli munkarendjük miatt nem vállalták e tisztséget. Ezután a résztvevő tizenkilenc szervezet többségi szavazattal Göran Lindblad, egykorisvéd parlamenti képviselőt választotta meg elnöknek, aki 2006-ban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének jelentéstevője volt a totalitariánus kommunista rendszerek bűneit elítélő közgyűlési határozat tárgyában. Az alapítók az elnökségbe választották Andreja Valicot, a szlovéniai Nemzeti Megbékélés Tudományos Központ vezetőjét, Pawel Ukielskit, a varsói Lázadás Múzeuma igazgatóját, Siegfried Reiprichet a szászországi német emlékhelyek igazgatóját, valamint Szilágyi Zsoltot.
   A Platform alapító okiratának ünnepélyes aláírására délután került sor a prágai Lichtenstein Palotában a Visegrádi Országok miniszterelnökeinek jelenlétében, akik az aláírást megelőző órákban itt tartották csúcstalálkozójukat. Petr Necas cseh, Orbán Viktor magyarés az Európa Unió soros elnökségétis ellátó Donald Tusk lengyel miniszterelnök együttes jelenléte azt erősítette meg, hogy a fasizmus és a kommunizmus bűntettei nem csupán kelet-közép európai, hanem éppen annyira európai ügynek számítanak. Alkalmi beszédében a cseh miniszterelnök üdvözölte a Platform megalakulását, kiemelve azt, hogy az egykori vasfüggöny „mindkét oldalán” működő intézmények és szervezetek képviseltetik magukat. „Országaink a múlt században két totalitárius diktatúrát éltek és szenvedtek meg. Ezt az időszakot nem szabad elfelednünk, mert ezek a szabadságért folytatott küzdelem évei voltak. Népeink megérdemlik, hogy megismerjék a történelmi igazságot, és biztos vagyok benne, hogy a Platform megalakulása nagyban hozzá fog járulni ehhez” – mondotta Petr Necas.
  Az alapítók nevében felszólaló Daniel Herman megköszönte a Visegrádi Országok miniszterelnökeinek jelenlétét, és meggyőződését fejezte ki, hogy a mintegy három éves előkészület után létrejött együttműködési megállapodás nagyban hozzá fog járulni az igazság megismeréséhez, „ez pedig önmagában is felszabadít” – zárta szavait a házigazda igazgató.
A két napos találkozó zárómomentumaként, a résztvevők a Prága egyik közterén épített, a kommunizmus áldozatainak emléket állító szobor-csoportot koszorúzták meg, és helyezték el az emlékezés gyertyáit.
Brüsszel, 2011. október 17.                          
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010