2019. június 8. szombat
Send this article Print this article

A nagyváradi magyarok ez évben is lelkesen fogadták az össznemzeti zarándokvonatot

A Kárpáteurópa Utazási Iroda 2019. június 7-én 12-ik alkalommal indította el Székelyföldre, a csíksomlyói búcsúba Össznemzeti Zarándokvonatát Budapestről, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz találkozása után.



 A vonatot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt kezdeményezésére a nagyváradi magyarok most is, mint az elmúlt években, ünnepi fogadtatásban részesítették a pályaudvaron. A zarándokokat üdvözlők között ott volt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt egyik vezetője és Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke is.
A vonatról leszálló utasok és a nagyváradi magyarok testvéri szeretettel üdvözölték egymást, a zarándokokat idén is elkísérő Dévai Nagy Kamilla énekes – akit gyökerei Erdélyhez kötnek – daloltatta meg az ünneplőket.
A Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről indult, és a Sopron, Győr, Komárom, Tatabánya útvonalon érkezett Budapestre. A Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal összekapcsolva, 16 kocsiból álló „össznemzeti zarándokvonatként”, a Szent István tiszteletére felmatricázott mozdony által húzva indult tovább Erdélybe, ahonnan 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza. A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.
A vonatúton Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtenek. Vasárnap a zarándokok egy része az ezeréves határról az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a gyűjtött adományokat az ottani otthon lakóinak. A zarándokok másik fele Madéfalvára megy, ahol részt vesznek a madéfalvi pünkösdi forgatagon.
A zarándokvonat fontos küldetése, hogy erősítse a nemzeti összetartozást, összekösse a külhoni magyarokat az anyaországban élőkkel.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010