2016. december 5. hétfő
Send this article Print this article

A második adventi gyertya meggyújtása a Vörösmarty téren

A magyar főváros legnagyobb vásárán, a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron 160 kulturális és családi program várja a közönséget november 11. és január 1. között a Vörösmarty téren. Az Európa tíz legszebb vására között jegyzett rendezvény évente 3-400 ezer turistát vonz, jellegzetessége a kézműves és gasztronómiai termékek gazdag kínálata.



 Ugyanakkor az is a hagyománytisztelet jele, hogy a vásárt szakrális és karitatív jellegű rendezvények övezik. Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként az óriás adventi koszorúnál. A szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ könyvgyűjtést hirdetett a rászoruló fővárosi szociális intézmények részére, de ebédosztást is tart a nehéz sorsúaknak. Az idén hat héten át tartó kézművesvásárra nyolc karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők. Hetente egy-egy segélyszervezet mutatkozik be és gyűjthet adományokat. A felkért intézmények: Magyar Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda, Baptista Szeretetszolgálat, Zonta Club Budapest City Közhasznú Egyesület, Katolikus Karitász, Rotary Club Budapest, Oltalom Karitatív Egyesület, Vizsolyi Biblianyomató Műhely, Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület.
Advent első vasárnapján a Katolikus Karitász képviselője gyújtotta meg a Vörösmarty téri adventi koszorú első gyertyáját, december 4-én pedig Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, aki a vizsolyi biblia jubileumi újranyomtatásának fővédnökeként kapott erre felkérést a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely részéről. A Daruka Mihály vezette műhely a téren felállította utazó nyomdáját, amelyben bemutatták az újranyomtatott Károli-bibliát, az érdeklődők pedig ki is nyomtathatták János evangéliumának első két oldalát.
A második adventi gyertyagyújtás ünnepélyes menete 16 órakor érkezett a térre, ahol a fanfárok jelére Tőkés László elmondta ünnepi beszédét, a gyertyagyújtás után pedig a Magyar Vöröskereszt Kórusa adott elő alkalomhoz illő dalokat. A szónok igei alapú beszédében egyebek mellett emlékeztetett, hogy Istennek tetsző fények gyúlnak ország- és világszerte adventkor. „A határon túli Erdélyben, nemzetünk határtalan közösségében gyújtott gyertyát múlt vasárnap a Szent László Egyesület Nagyvárad főterén, és ökumenikus kórustalálkozó keretében dicsérték az Urat történelmi egyházaink” – említette meg, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a gyertya, melyet meggyújtunk, a fáklya, a lámpás nem több, mint jelkép: Krisztus Urunk eljövetele ünnepének igazi fénye és világossága tulajdonképpen maga az isteni szeretet
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010