2023. június 26. hétfő
Send this article Print this article

A Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciáján

„Üdvözlégy kegyelmes Szent László király, Magyarországnak édes oltalma!” címmel rendezték meg a XI. Szent László Napok keretében a nagyváradi várban a Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciáját, a helyi Magyar Polgári Egyesület társszervezésével.A budapesti székhelyű Magyarságkutató Intézet (MKI) interdiszciplináris kutatásokat végez a magyarság múltjával, történelmével, nyelvével, hagyományaival, kultúrájával és eredetével kapcsolatosan. A szervezet a magyar kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt kezdte meg működését 2019. január 1-jén, az akkori tárcavezető, Kásler Miklós orvosprofesszor irányításával.
Az intézet több kutatóközponttal rendelkezik, amelyek munkáját kinevezett vezetők felügyelik: Történeti Kutatóközpont, Archeogenetikai Kutatóközpont, Eszmetörténeti Kutatóközpont, Klasszika-filológiai Kutatóközpont, László Gyula Kutatóközpont és Archívum, Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont, Nyelvtervezési Kutatóközpont, Régészeti Kutatóközpont.
Az idei nagyváradi konferencia előadásai ezúttal is Szent Lászlóhoz kapcsolódtak. Ezek voltak a tárgyalt témák: Szent László törvényei, a Szent László zarándokút, illetve annak szászföldi állomásai, a zarándokutakon található ereklyék, Szent László hermájának archeogenetikai vizsgálata, Szent királyaink nemzetsége és kultusza, más középkori magyar uralkodók archeogenetikai vizsgálata, Szent László és kora a 19. század elejének magyar nyelvű történeti munkáiban. Ráadásként és zárásként a Szent László alapította város, Várad 1940. szeptember 6-ai hazatéréséről hangzott el előadás.
A konferencián érszt vett és nyitóbeszédet tartott prof. dr. Kásler Miklós főigazgató, az MKI alapítója és tiszteletbeli elnöke. Jelen volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László püspök is. 
hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010