2024. június 15. szombat
Send this article Print this article

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának üléséről

2024. június 13-án a budapesti Országházban tartotta plenáris ülését a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak az elnökletével.



A házelnök megnyitóbeszédét követően Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter tartott előadást a múlt hét végén lezajlott európai parlamenti választások összefüggésében, majd Potápi Árpád János államtitkár nyújtott tájékoztatást a nemzetpolitikai államtitkárság munkájáról. A KMKF külhoni küldöttségvezetőinek a nemzetrészek helyzetéről szóló beszámolói rendjén – többek között – Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Zakariás Zoltán EMSZ-elnök tájékoztatott a romániai helyhatósági és európai parlamenti választások eredményeiről.
A KMKF tiszteletbeli tagjai sorában – többek között – Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is részt vett a tanácskozáson. A magyarországi pártok vezető küldöttei között a Fidesz képviseletében Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szólalt fel. A KMKF plenáris ülésének Állásfoglalása – egyebek mellett – aggodalmát fejezi ki az ukrajnai háború súlyos megpróbáltatásait elszenvedő kárpátaljai magyarság sorsa és jövője iránt, továbbá gratulál az erdélyi és a délvidéki szervezeteink választási sikereihez.
A KMKF-tagok felszólalásai rendjén Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő váratlan módon alantas támadást indított az Erdélyi Magyar Szövetség, személy szerint pedig Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke ellen, karaktergyilkos „vádiratot” olvasva a fejére. Későbbi felszólalásában Csoma Botond Kolozs megyei képviselő szintén az EMSZ-et kárhoztatta, ugyanakkor pedig személyeskedő támadást intézett az EMNT elnöke ellen.
Tőkés László felszólalásában mindenekelőtt köszönetet mondott a magyar kormány minden eddigit meghaladó támogatásáért, melyben a külhoni magyarságot részesíti. Ez a dolgoknak a „színe” – mondotta –, mely azonban nem feledtetheti velünk a határon túli magyar közösségek helyzetének „fonákját”: vészes pusztulásunkat. A „15 millió búzaszem” narratívája igencsak beidegződött a politikai közbeszédbe, pedig tudni lehet, hogy ma már alig 12 millióról beszélhetünk.
Az EMNT elnöke ugyanakkor gratulált az RMDSZ kétségtelen választási sikeréhez, amelyet azonban aligha lehet „történelminek” minősíteni, hiszen 2009-ben, az akkori tényleges összefogás három európai parlamenti mandátumot és közel 9%-os szavazatarányt eredményezett, a mostani két EP-képviselői hellyel szemben. Sajnálatosnak minősítette, hogy az idei RMDSZ–EMSZ együttműködési megállapodást az RMDSZ több esetben megszegte. Aggodalommal hívta fel a figyelmet az EMSZ-től elcsalt székelyhídi polgármesterválasztás botrányos esetére, valamint a nagyváradi Bihari Naplóban alkalmazott cenzúrára. Ennek ügyében már április folyamán panaszt tett a Mediaworks Hungary Zrt-nél, a napilap tulajdonosánál. Tudnivaló, hogy miközben az EMSZ teljes tilalom alatt áll a lap részéről, ezzel szemben a román pártok (PNL, PSD stb.) vaskos kampányanyagaikkal buzdíthatták a magyar szavazókat az ő javukra való átszavazásra. Az EMSZ ellenben még fizetség fejében sem jelenhet meg a Bihari Naplóban.
Nem utolsósorban Tőkés László visszautasította az EMSZ szervezetét és elnökét ért vádaskodásokat, amelyek igencsak a balliberális kampány- és pártpropaganda eszköztárába illenek. Az 1989-es temesvári népfelkelés és romániai forradalom 35. évfordulójára emlékeztetve, a demokratikus politikai pluralizmus és az akkor elkezdett rendszerváltozás folytatása mellett szállt síkra. 

hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010