2018. február 7. szerda
Send this article Print this article

A jogfosztott romániai magyar közösség kiáll a romániai jogállamiság védelmében

2018. január 24-én Monica Macovei európai képviselő, volt igazságügy-miniszter szervezésében került sor Brüsszelben egy nagy érdeklődés által övezett fotókiállításra, A románok az utcákra vonulnak címmel.



Az egy éve tartó utcai tüntetéseket bemutató rendezvény mottója: „Igazságot akarunk, nem korrupciót!”
Ma délután az Európai Parlament plénuma is napirendjére tűzte a romániai igazságügyi törvények európai jogállamiságba ütköző módosításának a kérdését.
Hozzászólásában Tőkés László képviselő határozottan síkra szállt az utódkommunista szocialista hatalom azon kísérlete ellen, hogy – sürgősségi eljárással – a politikum befolyása alá vonja az igazságszolgáltatást. Klaus Iohannis államfőt idézve figyelmeztette a román kormányt a jogállamiság védelmében tüntető százezrek üzenetére. Ugyanakkor elismerően szólt arról, hogy az Európai Bizottság képes volt félretenni az ez idáig alkalmazott, többnyire az egyes jobboldali kormányokat megrovásban részesítő kettős mércét, és ez alkalommal a korrupt román szocialista rendszerre is kiterjesztette a számonkérést. Beszédében külön is utalt a frissen beiktatott Viorica Dǎncilǎ miniszterelnökre, aki annak idején – közismert módon – már a méltán elhíresült 2017/13-es sürgősségi kormányrendeletet is védelmébe vette az Európai Parlamentben.
Befejezésképpen erdélyi képviselőnk a romániai magyar közösség szolidaritásáról biztosította a jogállamiság védelmében utcára vonuló többségi románságot. Ennek összefüggésében Tőkés László elfogadhatatlannak tartja a magyar közképviselet opportunista magatartását, hiszen köztudott, hogy az RMDSZ szavazatai nélkül az egyes igazságügyi törvénymódosítások nem mentek volna át a parlamenten. Magyarságunk jogos követeléseinek a teljesítése csakis egy valóban demokratikus román jogállamban képzelhető el.

(Tőkész László hozzászólása a Dokumentumok rovatban található.)
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010