2012. december 4. kedd
Send this article Print this article

Viviane Redinghez fordult Tőkés László a hatósági zaklatások ügyében

2012. november 28-án az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzését támogató aláírók hatósági zaklatása ügyében való fokozott odafigyelést és vizsgálatot kérve fordult Viviane Reding európai bizottsági alelnökhöz Tőkés László európai parlamenti képviselő.



  Írásbeli megkeresésében az erdélyi képviselő arra hívta fel az Európai Bizottság igazságügyi biztosának a figyelmét, hogy Romániában jóhiszemű állampolgárok százait teszik ki botrányos rendőrségi zaklatásnak, az EMNP bejegyeztetéséhez szükséges támogató aláírások összegyűjtése miatti „nyomozás” ürügyén. Képviselőnk arra is figyelmeztet, hogy ebben az esetben is a magyar kisebbség alapvető emberi és alkotmányos közösségi jogait sértik meg.
   Az EMNP az erdélyi magyarok autonómiatörekvéseinek a képviseletére vállalkozik, mert bár az 1989-es rendszerváltozás nyomán a demokratikus intézmények létrejöhettek ugyan, de az erdélyi magyar közösséget továbbra is diszkriminációval sújtja a többségi, központosított államhatalom.
   Az erdélyi magyar nemzeti közösség gazdasági, társadalmi és politikai kibontakozását ugyanazok a körülmények gátolják, mint a 23 évvel ezelőtt megdöntött Ceauşescu-diktatúra idején: a magyar nyelv intézményes elutasítása; a posztkommunista állami centralizmus; a magyarok aránytalan jelenléte az adminisztrációban; a magyar települések hátrányos társadalmi és gazdasági megkülönböztetése; az infrastrukturális beruházások elmaradása a magyar többségű régiókban; a magyarlakta vidékek altalaji és természeti kincseinek a központi kisajátítása; a magántulajdon és az egyházi tulajdon visszaszolgáltatásának elmaradása; a magyar nyelvű oktatás korlátozása, illetve az önálló magyar felsőoktatás tilalma (stb.). „Az EMNP éppen a felsorolt gondok orvoslását tűzte ki célul, amire a román karhatalom és az ügyészség – mintegy válaszképpen – átfogó megfélemlítési kampányba kezdett” – áll a biztosasszonyhoz intézett beadványban. 
   Erdélyi képviselőnk aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a rendőrség ismét a politikai megfélemlítés, illetve a kommunista diktatúra legsötétebb éveit idéző magyarellenes túlkapások eszköze lehet Romániában. „A megfélemlítési kampány ráadásul a küszöbön álló, december 9-i választásokra tekint: el akarják riasztani a választópolgárokat attól, hogy az EMNP jelöltjeire szavazzanak” – fogalmaz az EP-képviselő.
   Amiként ezt 2012. november 20-i, strasbourgi felszólalásában is tette, Tőkés László ez esetben is az Unió, illetve Viviane Reding EB-alelnök hatékony közbelépését és gyakorlati intézkedéseket kér a romániai hatósági zaklatások azonnali leállítása érdekében és a romániai magyar EU-polgárok védelmében.
Nagyvárad, 2012. december 3.  


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010