2013. január 14. hétfő
Send this article Print this article

A First Step Forum éves találkozóját tartották Finnországban

A vallásszabadság és a hitük miatt üldözöttek védelme és támogatása, valamint a vallási és etnikai megbékélés szolgálata képezte a tárgyát annak az évenként sorra kerülő tanácskozásnak, melyet a finnországi székhelyű First Step Forum (Első Lépés Fórum – FSF) rendezett 2013. január 11–12-én, a Helsinki és Stockholm útvonalon közlekedő hajó fedélzetén.



   Amint erről decemberben beszámoltunk, az Európai Parlament tavalyi, utolsó strasbourgi ülésén elfogadta Az emberi jogok és a demokrácia helyzete a világban, 2011-ben című jelentését. Árnyék-jelentéstévői minőségében, illetve az EP Emberi Jogi Albizottságának (DROI) tagjaként Tőkés Lászlóeurópai képviselő kiemelt figyelmet szentelt az emberi jogoknak a jelenlegi és a volt kommunista országokban fennálló helyzetére, valamint a világszerte növekvő méreteket öltő keresztényellenesség, illetve a vallásszabadság védelmének kérdésére.
   Szintén a vallásszabadság és a hitük miatt üldözöttek védelme és támogatása, valamint a vallási és etnikai megbékélés szolgálata képezte a tárgyát annak az évenként sorra kerülő tanácskozásnak, melyet a finnországi székhelyű First Step Forum (Első Lépés Fórum – FSF) rendezett 2013. január 11–12-én, a Helsinki és Stockholm útvonalon közlekedő hajó fedélzetén.
   Saját – tömör – programnyilatkozata értelmében: „A Fórum a barátság és a demokrácia hídjainak emelésén, konstruktív kultúrák és vallások közötti partneri kapcsolatok kialakításán fáradozik különböző kormányokkal, szervezetekkel és ügynökségekkel, olyan országokban, amelyekben erre igényt tartanak”. Alapító tagjai közé tartoznak – többek között – Eija-Riita Korhola finn EP-képviselő, a Fórum elnökasszonya, Jerzy Buzek volt lengyel, Kjell Magne Bondevik volt norvégiai és Mart Laar volt észtországi miniszterelnökök, más jeles európai, ázsiai és kanadai közéleti személyiségek, nem utolsósorban pedig Johan Candelin finn evangélikus lelkipásztor, ügyvezető igazgató, aki már a ’90-es évek elején „jószolgálati nagykövetként” („goodwill ambassador”) tett látogatást királyhágómelléki egyházkerületünkben.
   A FSF éves találkozójának bevezetéseképpen a résztvevők látogatást tettek a Martti Ahtisaarifinn államelnök által alapított – és nevével fémjelzett – Válságkezelő Kezdeményezés (Crisis Management Initiative – CMI) elnevezésű központban, ahol a Ville Brummer vezette munkacsoport szakemberei nyújtottak tájékoztatást az egész világra kiterjedő, béketeremtő tevékenységükről.
   A Silja Line óceáni hajón zajló kétnapos tanácskozás első napján Johan Candelin ügyvezető igazgató tartott beszámolót a Fórum tavalyi munkájáról, és jelölte ki a szervezet további tevékenységének célkitűzéseit, melyeket négy pontban foglalt össze, a következők szerint:
●    Kiemelkedő emberi jogi és politikai közszereplők erkölcsi, politikai és anyagi támogatása
●    Hosszú távú együttműködés olyan országok kormányaival, amelyek erre igényt tartanak (Pakisztán, Togo, Sri Lanka stb.)
●    Konkrét cselekvési tervek – projektek – megvalósítása egyes ázsiai és afrikai országokban (Törökország, Pakisztán, Észak-Korea, Marokkó, Egyiptom stb.)
●    Eseti támogatás nyújtása a rászorulóknak, Afrikában és Ázsiában
 
   A péntek délutáni megbeszélésen Kjell Magne Bondevik nyújtott tájékoztatást az általa létrehozottOszlói Központ (Oslo Center) kiterjedt nemzetközi konfliktuskezelő tevékenységéről. A volt norvég miniszterelnök a demokrácia országonkénti támogatásában jelölte meg az általa vezetett intézmény központi célkitűzését.
   Juha Christensen finn békeaktivista az Indonéziában rendkívüli sikerrel zárult ún. ACEH-békefolyamat történetéről számolt be. A PACTA elnevezésű szervezet keretében tovább folytatódó békéltetési szolgálat vezető elveiként a stabil demokráciák létrehozásának igényét (1), valamint az emberi méltóság (2) és az emberi jogok (3) tiszteletben tartását nevezte meg.
   A péntekről szombatra átnyúló tanácskozás az egyes országokban fennálló emberi jogi, kisebbségi és vallási helyzet elemzésével foglalkozott, a leginkább válságos, olyan országok esetében, mint Myanmar/BurmaDél-Szudán, Afganisztán, Pakisztán, Kenya, Nigéria, Mongólia, Kína ésThaiföld. Az „Arab Tavasz”, ezen belül pedig Egyiptom ügye kiemelt figyelemben részesült.
   Tőkés László EP-képviselő – egyebek mellett – annak a kettős mércének az alkalmazását bírálta, mely a keresztény európai országok muszlimokkal szembeni megengedő magatartása, valamint a muzulmán országok keresztényellenes politikája között mutatkozik meg. Az erdélyi képviselő az ún. harmadik országokban végbemenő keresztényüldözések, valamint a nyugat-európai EU-országokban tapasztalható keresztényellenességgel szemben emelte fel a szavát.
Az FSF valamennyi felsorolt ország vonatkozásában konkrét cselekvési tervet irányzott elő – az üldözött keresztények védelmében és a vallási, etnikai, társadalmi megbékélés érdekében.
   Tőkés László hangsúlyos odafigyelést kért a volt kommunista országok emberi jogi, vallási, egyházi és kisebbségi sérelmeire, melyek nem egy esetben elsikkadnak az Európai Unióban. Hasonlóképpen a válságkezelés, a békéltetés iránt elkötelezett szervezetek közbenjárását kérte a tovább élő kommunizmus országaiban, mint amilyenek Kína, Kuba vagy Észak-Korea.
Az idei cselekvési és akció-tervek kitűzése nyomán a konferencia résztvevői abban egyeztek meg, hogy – az erdélyi képviselő javaslatának értelmében – jövő évi összejövetelüket Budapesten fogják tartani, ezt követően pedig Temesváron, az 1989-es romániai népfelkelés kiindulásának városában fognak látogatást tenni.
Nagyvárad, 2013. január 13.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010