2010. március 24. szerda
Send this article Print this article

A romákról az EP-ben

Az Európai Néppárt (ENP) mai frakcióülése - egyebek mellett – kiemelt módon foglalkozott a 2010. április 8-án, a spanyolországi Córdobában sorra kerülő II. Roma Csúcstalálkozó ügyével. Az első ilyen rendezvényt tavaly szeptemberben, Brüsszelben tartották.

A cigányközösség "hivatásos" európai parlamenti felelőseként Járóka Lívia képviselőnő terjesztette elő a kérdést. Köszönetet mondva a Néppártnak a cigányság felemelkedése iránti elkötelezettségéért, meggyőződését fejezte ki, hogy a cigányok által lakott, leszakadt térségek társadalmi integrációja csakis egy egységes európai roma stratégia keretében valósítható meg. Ennek jogi és költségvetési hátterét hivatott megteremteni az Unió, illetve az Európai Parlament.





Az Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) önálló határozati indítványt készít elő a roma csúcstalálkozóra. Ennek megbeszélése rendjén szólalt fel Tőkés László erdélyi képviselő, az ENP fokozott kiállását méltatva és szorgalmazva a volt kommunista országokban élő cigányság érdekében.

Képviselőnk külön is kihangsúlyozta a kérdés politikai vetületét. Több kelet- és közép-európai országban ugyanis manipulációs módszerekkel puszta szavazatszerzésre használják fel a cigányközösségek nyomorát, ami nem csupán európai értékeinkkel, eszményeinkkel ellentétes, de a cigányok szociális kiszolgáltatottságát is tovább növeli. A közelgő választások kapcsán a magyarországi posztkommunista gyakorlatra hívta fel a figyelmet, míg romániai viszonylatban a kisebbségi cigányok és magyarok szembeállítására irányuló kísérleteket ítélte veszélyesnek. A Néppártnak ezekben a helyzetekben országbéli tagpártjai mellé kell állnia, mint amiképpen tette ezt legutóbbi, budapesti büroülése alkalmával, a Fidesz-MPSZ esetében - zárta felszólalását európai képviselőnk.
 
Brüsszel, március 24.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010