2010. május 5. szerda
Send this article Print this article

A ciántechnológiáról szavaztak az EP-ben – gyorshír

Az Európai Parlament brüsszeli „miniplenárisán”, 2010. május 5-én Áder János és Tőkés László képviselők indítványa nyomán az Európai Parlament napirendjére tűzte a ciántechnológiás bányászat európai szintű betiltásáról szóló határozati javaslat szavazásra bocsátását.





Mint ismeretes: két hónappal ezelőtt, március 2-án, a két EP-képviselő az Európai Néppárt frakciójának tagjaként javasolta, hogy frakciójuk terjesszen a plénum elé egy szóbeli választ igénylő kérdést e témában, és az ezt követő vitát határozati javaslat megfogalmazása zárja. A kezdeményezést az Európai Néppárt munkacsoportjának valamennyi tagja támogatta, kivételt csak a román néppárti delegáció néhány képviselője képezett, élükön Marian Jean Marinescuval. Az ENP-frakció támogatásával április 21-én, az EP strasbourgi plenáris ülésén lezajlott a vita. Ennek nyomán a parlamenti frakciók megállapodtak a közös határozati javaslat szövegében, amelyet május 5-én bocsátottak szavazásra.

Dacára a jelentős román ellenlobbinak, a képviselők 488 igen/48 nem arányban megszavazták a határozatot.

A most elfogadott állásfoglalásban többek között ez áll:  az Európai Parlament „felszólítja a Bizottságot, hogy javasolja a cianidos bányászati technológiák teljes betiltását az Európai Unióban 2011 vége előtt, mivel ez az egyetlen biztonságos módja vízkészleteink és ökoszisztémáink bányászati tevékenységekből származó cianidos szennyeződéstől való védelmének, valamint hogy végezzen ugyanakkor rendes hatásvizsgálatot”, továbbá „felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy az EU-ban sem közvetlenül, sem közvetve ne támogassanak cianidos technológiát alkalmazó bányászati projekteket addig, amíg az általános tilalom alkalmazandó, és harmadik országokban se támogassák az ilyen projekteket”.

A részletekre a későbbiekben még visszatérünk!

Brüsszel, 2010. május 5.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010