2021. december 2. csütörtök
Send this article Print this article

Rövid idő alatt ezer aláírást gyűjtött Nagyváradon a városvédő polgári oldal

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt kiáll a Nagyvárad történelmi belvárosában, az Ezredévi emléktéren tervezett kisajátítások és bontások ellen.



A két szervezet az épített örökség és a hagyományos városkép védelmében utcai aláírásgyűjtést szervezett nemrég.  A bihari megyeszékhely főutcáján, a Körös nagyáruház előtt írhatták alá a tiltakozó íveket a járókelők, érdeklődők, szimpatizánsok, de a tagság körében is gyűjtöttek támogató szignókat.
A nyilvános gyűjtést a Körös nagyáruház előtt megtartott sajtótájékoztatón harangozták be november 17-én. Tőkés László és Szilágyi Zsolt akkor azt hangsúlyozták: Nagyvárad épített örökségének, a belváros jellegzetes épületeinek védelme erkölcsi kötelességünk, ezért támogatjuk a nagyvárad-olaszi református egyházközség által indított aláírásgyűjtést. A kisajátítás által érintett egyházközség a közeljövőben fogja átadni a polgármesteri hivatal illetékeseinek a papíron összegyűjtött aláírásokat. Aki támogatni szeretné az ügyet, az még megteheti az interneten is, a Petitionline.ro oldalon, az Ezredévi emléktérről szóló aláírásgyűjtésre kattintva.
Az EMNT és az EMNP által hirdetett és támogatott aláírásgyűjtés során hétszáz papíralapú és háromszáz online aláírás gyűlt össze. Az aláírásokat tartalmazó íveket a mai napon adta át Dénes István Lukács esperesnek, váradolaszi lelkipásztornak Török Sándor, az EMNT megyei elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNP külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője.
A tiltakozást meglepően sok román nemzetiségű váradi is támogatta, ami annak a jele, hogy épített örökségünk és az Ezredévi emléktér jelenlegi képe számukra is fontos – közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010