2016. szeptember 30. péntek
Send this article Print this article

„Márton Áront méltán tekinthetjük példaképünknek”

A gyulafehérvári érseki székesegyház déli mellékkápolnájában szeptember 29-én megáldották és bemutatták a nyilvánosságnak Márton Áron kőszarkofágját a 36 évvel ezelőtt meghalt erdélyi püspök újratemetési szertartása keretében. A Szent Mihály székesegyházban a szertartással együtt tartott búcsús szentmisét Miguel Maury Buendía romániai apostoli nuncius celebrálta.



 Szentbeszédében Jakubinyi György gyulafehérvári érsek arra emlékeztetett, hogy Márton Áron két totalitárius rendszer, a nácizmus és a kommunizmus idején teljesítette maradéktalanul a püspöki jelmondatában vállaltakat: nem utasította el a munkát és a szenvedést. Mint felidézte: a boldog emlékezetű püspököt talán – az azóta szentté avatott – II. János Pál pápa jellemezte a legtalálóbban, amikor 1980-ban, a püspök nyugdíjba vonulási kérelmét jóváhagyó táviratában „az úr legteljesebb, legkifogástalanabb szolgájának” nevezte. Márton Áron hivatali utódja felidézte: 36 évvel ezelőtt, éppen zúgtak a székesegyház harangjai, és a Szent Mihály napi templombúcsúra hívták a híveket, „amikor Márton Áron visszaadta lelkét az urának”.
A gyulafehérvári ünnepségen az erdélyi és magyarországi politikai és társadalmi élet több személyisége is részt vett. A szertartásra hívek ezrei érkeztek az egész Kárpát-medencéből, a templomon kívül kivetítőkön tették számukra láthatóvá a ceremóniát.
Mint ismeretes, Erdély mártír püspöke védelmébe vette a nácik által üldözött zsidóat, a II. világháború után a jogtalanul meghurcolt németeket védte, a kommunista hatalom rémuralma idején pedig megkínzott papjait támogatta. Márton Áron kiállt az erdélyi magyarok önrendelkezése mellett is, tevékenységével pedig joggal érdemelte ki az összmagyarság tiszteletét és szeretetét.
 

 
Márton Áron hamvait szeptember elsején exhumálták a székesegyház altemplomából, és helyezték el az új szarkofágban. A hamvak számára azért készíttettek a templom egyik déli mellékkápolnájában kőkoporsót, hogy bárki számára lehetővé tegyék a sír látogatását, és elősegítsék a püspök boldoggá, majd szentté avatását. A kőszarkofág Hunyadi János és fia, Hunyadi László síremléke közelébe került a székesegyházban.
Az ünnepi eseményen jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt védnöke. Az EMNP-t Szilágyi Zsolt elnök és Toró T. Tibor, Kolcsár András és Taierling Johann alelnökök képviselték.  A Néppárt elnöke az gyulafehérvári esemény után nyilatkozva elmondta: Márton Áront méltán tekinthetjük példaképünknek mind Erdélyben, mind az egész Kárpát-medencében, s emléke erőt adhat mindannyiunk számára a megmaradásért folytatott küzdelemben.

 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010