2021. szeptember 6. hétfő
Send this article Print this article

„Magyarország biztos pont a jelenlegi, bizonytalan világban”

A Polgári Magyarországért Alapítvány hagyományos kötcsei rendezvényét, a Polgári Pikniket a tavaly nem tartották meg a koronavírus-járvány miatt, ám a helyzet azóta javult annyit, hogy az idén megrendezhették a Somogy megyei település Dobozy-kúriáján.



A szeptember 4-i nem sajtónyilvános rendezvényről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is nyilatkozott másnap a közmédiának. Szerinte a magyar kormányfő, Orbán Viktor azt mondta politikai helyzetértékelő beszédében, hogy a magyaroknak az elmúlt évtizedekben az Európai Unió volt a „legélhetőbb keret”, ugyanakkor „óriásiak a kihívások”. Vannak olyan politikai erők, brüsszeli bürokraták, baloldali liberális csoportosulások, NGO-hálózatok és médiumok is, amelyek ideológiai konfliktusokat éleznek ki, és ezek az EU összeomlásával fenyegetnek. A legtöbb országnak az uniós tagság előny, de az eurózóna recseg-ropog, és erre nincs adekvát válasz Brüsszelből. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy még akkor is, hogy ha az EU szétesik, „mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, és azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk”.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ismertetése szerint a kormányfő az elmúlt hét év eredményeinek megvédését nevezte a következő választás tétjének; ezek között kiemelte az ország határainak megvédését a sokak által támadott határkerítéssel együtt, a családok és a munkahelyek biztonságának megőrzését és a közbiztonság fenntartását. A kormányfő beszélt arról a NATO köreiben publikált számításról, amely szerint 2020-ig 60 millió migráns kelhet útra Afrikából, túlnyomó többségük Európa irányába. 
Orbán Viktor szerint a mostani országgyűlési választás legfontosabb tétje az, hogy meg tudják-e védeni a kerítést, az elmúlt hét év eredményeit, tudnak-e gondoskodni továbbra is az ország védelméről és képesek-e megvédeni a családpolitikát, a családok és a munkahelyek biztonságát – tolmácsolta a kormányfő Kötcsén elmondott szavait az MTI-nek Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is. Rogán Antal az M1 aktuális csatorna tudósítása szerint a miniszterelnök által idézett, NATO-anyagban publikált számításokról azt mondta: ebből is látszik, hogy a migráció keltette óriási veszély még egyáltalán nem múlt el. Amikor a választáson dönteniük kell az embereknek, akkor azt is mérlegelniük kell, hogy ki az, aki képes arra, hogy az országot megvédje – fogalmazott Rogán. A politikus kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy terhes, nehéz és éles küzdelemre számít a választási kampányban. Hozzátette: eddig nem használt eszközöket, akár utcai zavargásokat is el tud képzelni. Megjegyezte: vannak olyan külföldi erők, amelyek ezeknek a szervezésében aktívan szerepet vállalnak, de reményét fejezte ki, hogy végül ezeket az utcai zavargásokat el tudják kerülni.
Sajtóértesülések szerint a kormányfő beszélt egyebek között a magyar helyreállítási alap 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós támogatásáról, amelyet a magyar kormány és az Európai Unió vitája miatt az Európai Bizottság még nem hagyott jóvá, és ahogy Orbán Viktor állítólag Kötcsén fogalmazott, előfordulhat, hogy „nem adják ide a lóvét”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a központi költségvetésben rendelkezésre állnak a források.
A kötcsei pikniken Orbán Balázs szavai szerint Orbán Viktor „nagyon komplex, összetett és bonyolult” stratégiát vázolt fel a jövő évi országgyűlési választásokról, amelynek összefoglalása: „mi győzünk, ők veszítenek. Ez a haditerv.” Szerinte a választás leegyszerűsödött, mert a 2010 előtti Magyarországhoz való visszatérés és az elmúlt 10-11 évben sikert hozó politika között lehet 2022-ben választani.
A Balaton melléki rendezvényre meghívást kapott, és részt is vett rajta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László püspök.

 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010