2022. március 23. szerda
Send this article Print this article

Erdély is választ: érkeznek a levélcsomagok, gördülékenyen halad a szavazatbegyűjtés

Az EMNT csíkszeredai demokráciaközpontjában tartott sajtótájékoztatót Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Tőkés Lehel, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke a magyarországi országgyűlési választás és népszavazás, a romániai népszámlálás és kárpátaljai magyarság megsegítésére kezdeményezett adománygyűjtő akció témájában.



„Nem mindegy, hogy kik képviselnek bennünket, és nem mindegy, hogy mit képviselnek, ezért mi, erdélyi politikai és társadalmi közszereplők rendkívül elkötelezettnek érezzük magunkat a küszöbön álló magyarországi országgyűlési választás és népszavazás ügyében” – kezdte mondandóját Tőkés László. Az EMNT elnöke hozzátette: jó lenne, ha ez általánosan is jellemző lenne a teljes erdélyi magyarságra nézve. „Jónéhány olyan kiemelt nemzeti ügy van, melyek képviselete életbe vágóan fontos. Ezek közül is az egyik a magyar családok védelme. Bámulatos az a hozzáállás, melyet e területen Magyarország kormánya képvisel, s az is jelzésértékűnek tekinthető, hogy Magyarország új köztársasági elnöke – Novák Katalin – korábban épp családügyi miniszter volt” – mutatott rá Tőkés László. Az EMNT elnöke szerint az utóbbi években két területről, a családvédelem és a migráció kérdéséről is bebizonyosodott, hogy nemzeti identitásunk gyökeres kérdései, s ezért nem is nagyon érthető, hogy „magyarul beszélő magyar politikusok, hogy lehetnek úgy eltájolódva, hogy nem szeretik a családügyet, s nem utasítják el a megélhetési bevándorlást”. „A magyarországi kormánypártoknak szívügye a határon túli magyarság, s az Antall József által megfogalmazott 15 milliós magyarság elvét ültették át a gyakorlatba a határok feletti nemzetegyesítés politikájával” – hangsúlyozta Tőkés László. A gyermekvédelmi népszavazás kapcsán megjegyezte: a gender-elmélet jól látható és hátborzongató módon nyomul előre, a népszavazással pedig arra is fel lehet hívni a figyelmet, hogy a természet isteni rendjébe nem szabad durván beavatkozni. A romániai népszámlálás kapcsán Tőkés László elmondta: rendkívül fontos, hogy az erdélyi magyarság számbeli helyzetéről pontos képet kapjunk, az EMNT Demokrácia-központok hálózata pedig ennek érdekében segít a kérdőívek kitöltésében.
Sándor Krisztina elmondta: fokozott ütemben zajlik a levélszavazatok begyűjtése, az Erdély-szerte működő EMNT-s demokráciaközpontok pedig hosszabbított ügyfélfogadási idővel várják mindazokat, akik szavazatukat kívánják leadni, vagy segítséget kérnek az azonosító nyilatkozatok kitöltésében. (Az EMNT-irodák elérhetőségei, valamint a választással és a szavazatbegyűjtéssel kapcsolatos minden hasznos információ megtalálható a www.valasztas.info oldalon.) „Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy senki ne bízza levélszavazatát a postára, hanem adja le mielőbb, de legkésőbb április 2-ig a demokráciaközpontok valamelyikében, vagy az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Szövetség önkormányzati képviselőinél, önkénteseinél. Csak így garantálható, hogy a levélszavazatok időben és biztonságban megérkeznek Magyarország kolozsvári vagy csíkszeredai főkonzulátusára” – mondta Sándor Krisztina, majd hozzátette, vannak még olyan erdélyi magyar állampolgárok, akik bár előzetesen regisztráltak a választói névjegyzékbe, de még nem kapták meg levélcsomagjukat, ám aggodalomra semmi ok, hiszen azok kézbesítése még most is zajlik, így az elkövetkező napokban a posta azokat is kiszállítja. Elhangzott: a magyarországi lakcímmel rendelkező erdélyi magyar állampolgárok március 25-ig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, ezt követően pedig a választás napján (április 3-án) reggel 6 és este 7 óra között szavazhatnak a kérelmükben feltüntetett képviseleten. A külképviseleti névjegyzékbe való regisztráció elvégezhető a www.valasztas.info oldalon keresztül is. A romániai népszámlálás kapcsán Sándor Krisztina elmondta: április 4-ét követően, előjegyzés alapján fogadják mindazokat, akik az EMNT Demokrácia-központok munkatársaitól kérnek segítséget a kérdőívek kitöltésében. „Az önkitöltés és a kérdezőbiztosok általi összeírás időszaka a legfontosabb az erdélyi magyarság szempontjából. A lehető legtöbb erdélyi magyart el kell érni, mert csak így kaphatunk pontos képet közösségünk létszámáról, ez pedig döntő hatással lesz közösségi jogainkra nézve is” – hangsúlyozta az EMNT ügyvezető elnöke.
A sajtótájékoztatón elhangzott: az EMNT – az Erdélyi Magyar Néppárttal közösen – az ukrajnai háború kitörését követően adománygyűjtő akcióba kezdett a kárpátaljai magyarság megsegítéséért, így az EMNT Erdély-szerte működő demokráciaközpontjaiban (elérhetőségek itt: www.emnt.org/irodaink) folyamatosan várják az elsősorban tartós élelmiszereket, tisztítószereket, tisztálkodószereket, gyermektápszereket, pelenkákat és áramfejlesztőket tartalmazó adományokat, valamint létrehoztak egy külön bankszámlát is, melyre a pénzbeli felajánlásokat várják. (Bankszámlaszám: RO04 OTPV 2000 0034 5078 RO03, Asociatia EMNT Egyesület. Adószám: 26636304.) A pénzbeli adományokat is eszközvásárlásra fordítják majd, a felhasználás módjáról pedig egyeztetni fognak az érintett kárpátaljai szervezetekkel.
A sajtótájékoztató zárásaként Tőkés Lehel elmondta: Hargita megyében közel 100 önkéntessel és önkormányzati képviselővel dolgoznak – majd minden közigazgatási egységben – a levélszavazatok begyűjtésén. „E munkából az EMNP és a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselői, valamint az EMNT önkéntesei is kiveszik részüket, valamint – természetesen – a Hargita megyében működő EMNT-irodák is, melyek szintén meghosszabbított ügyfélfogadási idővel várják a szavazni kívánókat munkanapokon és hétvégenként” – mondta az EMNP Hargita megyei elnöke, aki a kárpátaljai magyarság megsegítésére kezdeményezett adománygyűjtő akció kapcsán elmondta: Szentegyházáról és Székelykeresztúrról már egy-egy nagyobb szállítmány adományt el is juttattak a rászorulóknak – közölte az EMNT sajtóirodája. 



Március 21-én este Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő (Fidesz), miniszteri biztos találkozott Tőkés Lászlóval, az EMNT elnökével, Sándor Krisztinával, az EMNT ügyvezető elnökével, Csomortányi Istvánnal, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével, valamint a két szervezet székelyföldi munkatársaival, elöljáróival, az Erdélyi Magyar Szövetség polgármestereivel és alpolgármestereivel. Az eseményen részt vevőknek lehetőségük nyílt áttekinteniük az elmúlt időszakban elvégzett munkát, melyért Zsigmond Barna Pál külön is köszönetet mondott, s a jó hangulatú együttlét alkalmával meghatározták az elkövetkező időszak néhány prioritását is.




www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010