2016. november 3. csütörtök
Send this article Print this article

„Egy szolga sem szolgálhat két úrnak”

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő sajtótájékoztatót tartott nagyváradi parlamenti irodájában a lezajlott egyházkerületi és a közelgő törvényhozási választások tárgyában.



 Mindkét vonatkozásban leszögezte: a múlttal való őszinte szembenézés imperatívusza vezérli akkor, amikor az 1989-es rendszerváltozás be nem teljesüléséről beszél minden lehetséges fórumon és alkalommal. Az elmaradt teljes átvilágítás, szembesítés, számonkérés mindmáig akadályát képezi társadalmunk gyökeres átalakításának, öntisztulásának, demokratizálásának. Kísért a kommunista diktatúra, átkos örökségét hordozzuk mindmáig – ez Romániára különösen érvényes, s azon belül a magyar nemzeti közösség is alaposan megszenvedi a régi praktikák továbbélést és a magukat átmentett fennforgók ügyködését.
A Királyhágómelléki Református Egyházkerületben lezajlott tisztújításról szólva a KREK korábbi püspöke csupán nyugtázta az utódja újraválasztásával kialakult végeredményt: „bár nem érthetek egyet vele, meghajlok a választók demokratikusnak minősülő akaratnyilvánítása előtt, és azt kívánom, hogy Csűry István tekintse az isteni kegyelem különleges megnyilvánulásának megválasztatását, ezáltal pedig terhes múltja jóvátételének eme lehetőségét”. Elmondta, hogy azért sem lepte meg a tisztújítás kimenetele, mert Romániában negyedszázados gyakorlat, hogy a nem kellően tájékozott és tájékoztatott választók folyton újraválasztják a múlt azon embereit is a különböző tisztségekbe, akik különféle vonatkozásokban kompromittálódtak az évek során.
Éppen emiatt a jövő havi polgári választásokhoz sem fűzhetünk vérmes reményeket – utalt az EMNT elnöke a posztkommunista erők győzelmét körvonalazó felmérésekre. Nem várható valódi tisztulás az erdélyi magyar közösség politikai képviseletében sem az üdvösnek tartott nemzetpolitika mértéke alatt. Megszűnőben a demokratikus pluralizmus, miközben az autonómia ügyét az „egypárti” RMDSZ csak a választási kampányok idején veszi elő a sutból. A magyar nemzetiségű választópolgárt arra akarják késztetni minden oldalról, hogy csukott szemmel voksoljon, sokszor korrupcióval gyanúsított figurákra – mondta Tőkés László, néhány konkrét példát is említve.
Nagy József Barna, az EMNT Bihar megyei ügyvezetője is rámutatott: bizonytalanság és tanácstalanság uralkodott el a polgárok soraiban, mert az összefogás örve alatt olyan politikusok próbálnak parlamenti bársonyszékekhez jutni, akik már bizonyították alkalmatlanságukat, ám ismét köztiszteletben álló polgárokkal tolatják előre saját szekerüket. Kijelentette: az RMDSZ még mindig megtisztíthatná a jelöltlistáit a nemkívánatos elemektől, s akkor talán számíthatna szélesebb népi támogatásra. Erre vonatkozik Tőkés László ez alkalommal kiadott Nyilatkozatának (mellékeljük közleményünkhöz) megállapítása is: „Ebből a szempontból a romániai magyar választópolgárok s velük együtt egyházaink igen nehéz, már-már feloldhatatlan helyzetbe kerültek, mivel az RMDSZ pártlistáin kívül semmilyen más magyar politikai párt jelöltjeire nem áll módjukban leadni szavazatukat. (…) A mögöttünk álló, több mint két és fél évtized alatt reánk kényszerített, jelenlegi helyzetben többszörös zavarodottság nyomja reá bélyegét nemzeti és politikai közéletünkre. Az RMDSZ választási propagandakampánya »nemzeti egységként« próbálja eladni a pártegységet, és ezzel leplezi politikájának kudarcát.”
Végezetül az EMNT elnöke emlékeztetett: az Erdélyi Magyar Néppárt – a választási megméretkezésből visszalépve – azokat a hiteles jelölteket támogatja, akiknek nincsenek korrupciós ügyeik és elkötelezett képviselői az erdélyi magyar önrendelkezésnek. A Székely Nemzeti Tanács pedig olyan képviselők megválasztására buzdít, akik elkötelezettek Székelyföld autonómiája iránt. A Szentírás megfelelő útmutató azok számára is, akik nem egyik vagy másik szervezet szavára kívánnak hallgatni – mondotta Tőkés László, az evangéliumot idézve: „Egy szolga sem szolgálhat két úrnak” – tanítja Jézus. „Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.”

(Tőkés László nyilatkozata a Dokumentumok rovatban található.)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010