2011. július 11. hétfő
Send this article Print this article

A PKE képzőművészei Szentendrén

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet-reklámgrafika szakos hallgatóinak az alkotásaiból nyílt tárlat a szentendrei Művésztelepi Galériában.



   Amiképpen hírt adtunk róla, a budapesti Mission Art Galériában alig több mint egy hete volt a megnyitója Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész életmű-kiállításának. A nagybányai mester által irányított Felsőbányai Festőtelep egyenes ágon kapcsolódik a hajdani, nagyhírű Nagybányai Festőtelephez. Magyarországi viszonylatban a Szentendrei Régi Művésztelepről mondható el, hogy a Trianon után megszűnő Nagybányai Iskola örököse.
   Ezen hagyományok és kapcsolatok felidézésére is sor került annak a kiállításnak a megnyitóján, melyet 2011. július 9-én délután, a szentendrei Művésztelepi Galériában rendeztek, és amely a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet-reklámgrafika szakos hallgatóinak az alkotásait mutatta be. A tárlat annak az ifjúsági alkotótábornak jelentette az ünnepélyes nyitányát, melyet a budapesti székhelyű Partiumi Egyetem Alapítvány kezdeményezésére és szervezésében immár harmadízben tartanak meg Szentendrén, ez esetben a Bethlen Gábor Alap támogatásával, valamint a művészváros önkormányzatának, a Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális Egyesület és a nagyváradi Pro Universitate Partium Alapítvány jótékony együttműködésével.
   A nagyváradi művészjelöltek válogatott munkáiból álló kiállítás résztvevőit – házigazdai minőségében – ugyanaz a Szakács Imre festőművész, a Szentendrei Régi Művésztelep vezetője köszöntötte, aki egy héttel előbb Véső Ágoston kiállításának is művészeti védnöke volt.
   A PKE elnökeként Tőkés László európai parlamenti alelnök tartott megnyitó beszédet, hangsúlyosan kitérve az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás, ezen belül pedig a művészképzés helyreállításának rendkívüli nehézségeire, valamint köszönetet mondva azért a hathatós támogatásért, melyet ezen a téren a magyarországi nemzeti kormányok, közvetlen módon pedig egyes segítőkész partnereik, köztük Szentendre városa és a felsorolt alapítványok nyújtanak. Beszédében az egyetemalapító Királyhágómellék korábbi püspöke a létrehozásának tizedik évfordulójához közeledő képzőművészeti szak eddigi sikeres pályafutását és magas színvonalát, valamint Újvárossy László tanszékvezető művésztanárnak és társainak ebben szerzett különleges érdemeit méltatta. Ugyanakkor elégtétellel újságolta, hogy a váradi magyar egyetem Művészeti Karának képzőművészeti és zeneszaka is elnyerte immár akkreditációját, és a mesteri fokozatú képzés is beindult ezeken a szakokon.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és elismerő szavakkal köszöntötte Kálnoky-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.
   Az alkotótáborban részt vevő és kiállításon szereplő tizenkét művészhallgató tehetséges munkáit Novotny Tihamér művészeti szakíró, valamint Izsák Előd nagyváradi művésztanár mutatta be és értékelte. Három hallgatónak ez alkalommal nyújtották át a Szentendrei Grafikai Műhely alkotói ösztöndíját.
   A rangos művészekből és értő érdeklődőkből álló közönség a határokon átívelő nemzeti együttműködés előremutató példájaként üdvözölte a kiállítást, valamint az egyetemi alkotói tábor megszervezését.
 
Budapest, 2011.június 11.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010