2023. június 5. hétfő
Send this article Print this article

2023. június 4.: Zászló és békeharang a Hősök terén

A magyar zászló és címer előtt tisztelegtek azzal az 1848 méteres, nemzeti színű, két méter széles zászlóval, amelyet ötödik alkalommal vittek végig a budapesti Andrássy úton vasárnap, június 4-én az Operától a Hősök teréig, ahol élő kokárdát formáznak.



 A trianoni diktátum évfordulóján, a magyar összetartozás napján a nemzeti zászló kiegészült egy 400 méteres székely zászlóval is, amely a téren körbeölelte a kokárdát, képviselve a külhoni magyarokat. A Hősök tere felett a Szent Korona-ballon fogadta a zászlóvivőket.
Egy flashmobon a résztvevők, a trianoni diktátum aláírásának időpontjában, megszólaltatták az összetartozás békeharangjait a mobiltelefonjukon. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhatott, éljen magyarként bárhol a világban. Az idei trianoni harangok a béke megteremtéséért is szóltak, különös figyelemmel a békediktátum miatt Kárpátalján élő magyar nemzetrészre, akik az orosz–ukrán háborúban ontják vérüket. Az idei rendezvény védnöke Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt, akinek üzenetét az Opera előtt olvasták fel a gyülekezőknek, az eseményeket az közösségi médián élőben lehetett követni
A nemzet zászlaja felvonulást 2018 óta szervezi meg az ’56 Lángja Alapítvány. Az esemény első védnökei Balog Zoltán, az akkor emberierőforrás-miniszter és az azóta elhunyt 1956-os hős, halálraítélt Wittner Mária zászlóanya voltak.
Alább Tőkés László üzenete olvasható:


 
TISZTELGÉS A NEMZET ZÁSZLÓJA ELŐTT

Azok, akik a mai napon az Andrássy úton végighordozzák a Nemzet 1848 méteres Zászlaját, az 1848–49-es forradalomban és szabadságharcban egyesülő nemzetünk olthatatlan szabadságvágyát hirdetik.
Azok, akik a mai napon a Hősök terén ebből a zászlóból nemzeti színű kokárdát fonnak, a hazájától elszakított székelység zászlajával övezve körül azt, darabokra szaggatott nemzetünk országhatárokon átívelő összetartozását hirdetik. 
Azok, akik a trianoni diktátum kényszerű aláírásának órájában telefonjaikat magasba emelve az összetartozás békeharangját megszólaltatják, eget ostromló közös imádságban fohászkodnak Istenünk szabadításáért.
Istennek választott népe hazája összeomlása láttán egykor ilyenképpen fohászkodott: „Megrendítetted ez országot, ketté szakasztottad; építsd meg romlásait, mert megindult.”
Isten kegyelme láttán megpróbáltatásokat szenvedő népe ugyanekkor szívbéli hálákat adott, mert: „Adtál a téged félőknek zászlót, melyet felemeljenek az igazságért” (Zsolt 60,4-6).
A mai napon az isteni igazság eme zászlaját emeljük a magasba, hogy határtalan szeretetének közösségében egyesüljünk.
Urunk, Istenünk Krisztus zászlaja alatt sorakozunk fel, és szívünk mélyéből szólva, a Zsoltáros szavával arra kérünk: „Segíts jobboddal, és hallgass meg minket!”

Nagyvárad, 2023. június 4.

Tőkés László  
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010