2018. február 2. péntek
Send this article Print this article

Bár baj esetére nincsenek pénzügyi garanciák, az Európai Bizottság szerint nem veszélyes a felsőcsertési bányanyitás

Hölvényi György és Tőkés László néppárti EP-képviselők közösen feltett, írásbeli választ igénylő kérdésükkel az Eldorado Gold Corporation kanadai társaság felsőcsertési (Certejul de Sus, Románia) bányászati projektjének környezetvédelmi kockázatai felől érdeklődtek az Európai Bizottságnál 2017 novemberében.



A cég arany- és ezüstbányászati tervet indított az erdélyi, Hunyad megyei községben, amely évente több mint 1600 tonnányi nátrium-cianid alkalmazását vetíti előre, és 187 hektár erdő kiirtását feltételezi ahhoz, hogy – többek között – két zagygátat (egy 169 méter és egy 70 méter magasat) létesítsen. Tekintettel arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben a verespataki bányanyitással kapcsolatban bizonyítást nyert egy ilyen terv környezetvédelmi kockázata, a képviselők arra kérdeztek rá, hogy az érintettek tiszteletben tartják-e a vizek tisztaságára vonatkozó vízügyi irányelvet és vannak-e pénzügyi garanciák, mivel mindkettőt uniós dokumentumok írják elő.
Karmenu Vella környezetvédelmi biztos a Bizottság nevében adott válaszában elismeri, hogy Románia mind ez idáig semmilyen pénzügyi garanciát nem teremtett meg a projekttel kapcsolatban, ennek ellenére az engedélyezést teljesen rendben valónak találta. A tagállamok számára a környezeti felelősségről szóló irányelv (azaz a 2004/35/EK irányelv) írja elő, hogy a gazdasági szereplőket pénzügyi garanciák létrehozására kötelezzék.

 
Az Európai Parlament 2010. május 5-én elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely a ciántehnológiák betiltására kéri az Európai Bizottságot. Ez utóbbi mind a mai napig nem szerzett érvényt a parlament határozatának. A felsőcsertési bányaberuházást a szakértők „kis-Verespataknak” is nevezik, ugyanis miután a Roșia Montana Gold Corporation verespataki bányászati terve meghiúsult, a szintén kanadai Eldorado Gold a szomszédos településen, Felsőcsertésen kíván ciántehnológián alapuló kitermelést beindítani. 1971 őszén száznál több halálos áldozatot követelt egy itt bekövetkezett gátszakadás, amelynek során az aranybánya zagytározójából kiömlő iszap elárasztotta a települést.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010